Elgoibarko gizarteko sektore ezberdinetan euskararen erabilera bultzatzeko, 1996an “GUREAN BAI” hitzarmen-proiektua jarri zuten martxan Elgoibarko Izarra Kultur Elkarteak eta Elgoibarko Udalak. Elkarteekin eta merkatariekin jardun dute lanean orain arte eta, aurrerantzean, ostalaritzari ere ekingo diote. “Izan ere, ukaezina da merkataritza sektoreak zer-nolako garrantzia duen herritarren bizitzan” azaldu zuen Amaia Lasagabaster Gurean Bai proiektuko teknikariak.
Erabakiak ostalarien esku
Hitzarmen proiektua borondatezkoa, doakoa, irekia eta elkarlanean oinarritutakoa da. Nahi duenak parte hartzen du eta borondatez hartzen diren konpromisoetan oinarritzen da, bakoitzaren behar eta ezaugarrietara egokituz. Taberna eta jatetxe bakoitzean euskarak duen egoeratik abiatuta, bakoitzaren neurriko plana diseinatuko dute, euskararen ahozko eta idatzizko erabilera gehitzeko. Erabakiak ostalarien esku egongo dira beti, eta proiektuaren eragileon egitekoa izango da beraiek hartutako konpromisoak betetzeko laguntza osoa eskaintzea.
•
Beraz, GUREAN BAI-Merkataritza hitzarmen-proiektuan parte hartzen duten 151 dendei 41 ostalari gehituko zaizkio:
ATERPE jatetxea |
IRIONDO taberna |
LERUN jatetxea |
TXARRIDUNA jatetxea |
BELAUSTEGI jatetxea | IRRINTZI taberna | LOJANTZI taberna | TXARRIDUNA hotela |
EGUZKI taberna | ITURRI taberna | MADIGAN´S IRISH PUB garagardotegia | TXIRIBOGA taberna |
EL GAUTXO pizzeria | JAI-ALAI taberna | MALAPE taberna | TXURI BELTZ taberna |
GABI jatetxea | JAIKA jatetxea | MAREN taberna | URKIOLA taberna |
GORBEA jatetxea | KAIA taberna | OLASO jatetxea | USATORRE taberna |
HARZUBI jatetxea | KARTUTXO taberna | ORBEA kafetegia | USOA taberna |
HERRI GAIN erretegia | KING-KONG kafetegia | SAN PEDRO jatetxea | XAGUA taberna |
IBAI ONDO erretegia | LA BODEGA erretegia | THE END taberna | |
ILUNPE taberna | LANBROA taberna | TOLETXE taberna | |
IRATXO rock-kafea | LANDA taberna | TRUK taberna |
•
GUREAN BAI – Ostalaritza hitzarmenaren abiapuntu datuak
Datu orokorren grafikoak (egin klik tauletan handiago ikusteko)